RETETAR

miercuri, 6 iulie 2016

Necesarul de ustensile din orice bucătărie.







Dacă abea acum v-ați propus să începeți să vă extindeți experiența în bucătărie sau dacă sunteți la casă nouă  aici veți putea găsi o listă destul de completă a ustensilelor necesare în orice bucătărie. 


Ustensilele sunt obiectele necesare în bucătărie cu ajutorul cărora se efectuează operațiile de preparare și finisare a preparatelor culinare.
Ce nu trebuie să vă lipsească din bucătărie:
  • Furcheta de friptură – se folosește pentru scos carnea fiartă sau pentru întors fripturile în timpul frigerii lor, și pentru tranșat.
  • Tel lacrimă– este confecționat în mai multe dimensiuni și se utilizează pentru bătut albuș, frișcă, piure, amestecarea unor compoziții, de exemplu, mămăliga;
  • Lingura pentru sos – cu căuș lateral sau central, se folosește la uns fripturile cu sos în timpul frigerii sau transvazarea/mutarea sosurilor din vasul de gătit în farfurii.
  • Paleta metalică – se utilizează pentru desprins preparatele din vasele de gătit, dar și pentru întors.
  • Paleta de lemn – este folosită pentru amestecarea și omogenizarea diferitelor compoziții.
  • Strecurătoarea – este folosită pentru a strecura ceai, lapte, supe.
  • Sita – se folosește pentru a cerne făina, mălaiul, grișul.
  • Batșnițelul – se folosește la baterea cărnii pentru șnițele sau cotlete înainte de frigere sau prăjire.
  • Frigăruia – se folosește pentru montarea frigăruilor din carne.
  • Sucitorul – se folosește pentru întins aluaturile.
  • Răzătoarea pătrată universală – cu patru planuri execută operațiile: tăiat ”pommes frites” sau castraveți, tăiat ”julien mare”, tăiat ”julien mic”, ras cartofi.
  • Formele pentru decupat legume – sunt folosite pentru tăierea legumelor cu care se decorează preparatele.
Cuțitele:
   Forma și dimensiunea cuțitelor sunt caracteristice pentru fiecare operațiune și astfel avem mai multe feluri de cuțite care ne vor fi necesare.
  • Cuțitul universal – are o lamă cu dimensiuni intre 160 mm și 350 mm, se folosește la mărunțirea cărnii și legumelor.
  • Cuțitul de măcelărie – folosit pentru tranșarea cărnii.
  • Cuțitul de tranșat – are o lamă îngustă și elastică cu lungimea între 170-350 mm, este folosit la tranșarea fripturilor, jambonului.
  • Cuțitul pentru zarzavaturi – lungimea lamei este cuprinsă între 60-100 mm.
  • Cuțitul pentru mezeluri – are lama flexibilă, de 310-330 mm.
  • Cuțitul pentru patiserie – are o lamă flexibilă de 320-350 mm și se folosește în special pentru tăierea blaturilor și la întinsul cremelor.
  • Cuțitul pentru pâine este prevăzut cu o lamă dințată cu lungimea de 240 mm.
  • Cuțitul pentru curățat solzi are o lamă curbă zimțată care ajută la smulgerea cu ușurință a solzilor de pește.
  • Cuțitul de tăiat cașcaval – poate fi prevăzut cu un singur mâner sau cu două mânere.
Ca bucătăria să fie completă, mai aveți nevoie de:
  • linguriță pentru scobit legume,
  •  bărdiță sau satâr de spart oase,
  • masatul (pentru ascuțit cuțitele),
  • foarfecele de tranșat păsări.
Vase de gătit ce nu trebuie să lipsească din bucătărie:
  • oala, capacitate după nevoile fiecăruia 1 – 50 l,
  • cratița, capacitate după nevoile fiecăruia 1 – 50 l,
  • caserola, capacitate după nevoile fiecăruia 1 -3 l,
  • tigaia cu coadă, cu diametru 200 – 280 mm,
  • tava pentru cuptor, de mărimi diferite,
  • vasul pentru fiert pește, are în interior un suport ce permite scoaterea ușoară a peștelui fiert,
  • ibricul, cu diferite capacități,
  • polonice de diferite mărimi
  • spumiera,
  • pâlnii de diferite mărimi,
  • ligheane de diferite mărimi,
  • ceainicul,
  • castroane cu toarta,
  • strecurătoarea pentru paste făinoase,
  • strecurătoarea pentru legume,
  • capace de diferite mărimi,
  • tocător sau fund de lemn,
  • robot de bucătărie,
  • blender.

  Vă recomand să cumpărați produse de calitate în general pentru că acestea sunt lucruri pe care le veți putea folosii în decursul mai multor ani. Produsele de proastă calitate nu fac altceva decât să vă confere senzația de economie dar dacă calculați valoarea produselor cumpărate și schimbate în decursul acelorași ani veți vedea că de fapt ați pierdut nu numai bani dar și timp cautând produsele necesare. 


  Tot ce va rămâne de făcut este sa va asigurați ca aveți o bucătărie încăpătoare.
  Spor la gătit!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu